Το Κάτω Αθαμάνιο

K.ATHAM.00google
Κάτω Αθαμάνιο – Kato Athamanio
“Βουνά, βουνά, χαράδρες, ποτάμια, …και μια λίμνη στην  αγκαλιά. Λίμνη που 
δεν κυματίζει. Ανεβοκατεβαίνει μόνο κι αλλάζει χρώματα .Και μετά τις κορυφογραμμές, οι ψυχές ,τα έργα των ανθρώπων και τα ζωντανά. Οι Καλλαρίτες τα Πράμαντα  Το Αθαμάνιο, το Βουργαρέλι, ο Καταρράκτης, τα Άγναντα, και πάει… Τα βλέπω κι ας μη φαίνονται από μακριά. Κάθε φορά που αντικρίζω τα Τζουμέρκα κάνω και τις διαδρομές. Διαδρομές που μοιάζουν με διαδρομές ζωής. Ατέλειωτα κομμάτια ανεικονικής σύνθεσης και απόλυτου νατουραλισμού. Γραμμές σκληρές, καθαρές και γραμμές εν χορώ  στη  σιγή της μουσικότητας  του χώρου…Κάτω Αθαμάνιο. Τόπος με χρώματα της ζωής και της φθοράς. Είναι ο τόπος μου. Και τόπος  δεν είναι αυτό που φαίνεται αλλά αυτό που ζωγραφίζεται, χρόνια τώρα, στη ψυχή μου και που θέλει να ξαναβγεί στη θωριά. Έτσι με την θωριά αυτή γλεντώ εγώ τον τόπο μου”. (Βασίλης .Σταύρου 4-11-2010)
 
Ανώνυμο-3Το Κάτω Αθαμάνιο  βρίσκεται στον οδικό άξονα της Εθνικής οδού ¨Άρτας -Τρικάλων,  στο 35ο χλμ. και στο μέσον περίπου της διαδρομής μεταξύ της Ιόνιας οδού και του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων. Η γεωλογική ιδιομορφία του τοπίου αποτελεί  ένα ασύγκριτο φυσικό ανοιχτό σκηνικό τέχνης και περιέχει διαδρομές ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος για τη μελέτη της ζωγραφικής στη φύση αλλά και για περιπάτους αναψυχής. Αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς. Τον Άγιο Χαράλαμπο, που απέχει 3 χλμ. περίπου από τον κεντρικό οδικό άξονα  και τον Άγιο Γεώργιο (ή Αγορασιά)  που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Ε.30.
  Μικρή ιστορική αναδρομή 1914 – 2014.
1914. –  Ελάχιστοι κάτοικοι κυρίως βοσκοί και γεωργοί διάσπαρτοι στους λόφους κατά οικογένειες στις τοποθεσίες Λυκοφούσι, Βαμβακού, Τσιάρες, Σκρομποτσικό, Γωνιά, Ταύλακ.α.. Βασική κατοικία η καλύβα και το χαμόσπιτο. Περιοχή χωρίς αμαξιτή οδό, σχολείο και εκκλησία.  Ο Γ. Τυρολόγος, (1880 – 1938), δημιούργησε  το πανδοχείο «χάνι Τυρολόγου» για τους αγωγιάτες στη θέση Βαμβακού. – Λειτουργία υδρόμυλου στη θέση Κούλια. Η Παλαιά ονομασία του χωριού ήταν Κάτω Λειψό (ή Λουψίστα) και ήταν μία κοινότητα με την Άνω Λουψίστα, το σημερινό Αθαμάνιο, μέχρι το 1960.
1922. – Προσωρινό  σχολείο σε ανοιχτή καλύβα (κιόσκι) στη θέση Τσιπρέϊκα.
1924. –  Παραχώρηση χώρου και δημιουργία προσωρινού σχολείου στο Χάνι Τυρολόγου, (πληρωμή του δασκάλου με αγροτικά προϊόντα).
1926. – Ανέγερση εκκλησίας Αγίου Χαραλάμπους  και μόνιμου δημοτικού σχολείου στο    Σκρομποτσικό. Αμαξιτή οδός από Άρτα μέχρι χάνι Τυρολόγου.
1930. –  Ανέγερση μικρής εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στην Αγορασιά.
1936. – Δημοτικό σχολείο στην Αγορασιά. Έναρξη κατασκευής αμαξιτής οδού  από χάνι Τυρολόγου μέχρι  Βουργαρέλι.
1943. – Γερμανική κατοχή- εμπρησμοί,  πλήρης καταστροφή  στο Χάνι Τυρολόγου.
1950. – Λειτουργία δύο Δημοτικών σχολείων. Μαθητές 150. Λαϊκά πανηγύρια. 
1960. – Λειτουργία τριών δημοτικών σχολείων. Μαθητές 170. Μετανάστευση.
1965. – Λειτουργία τεσσάρων  δημοτικών σχολείων. Μαθητές 180.
1970. – Αστυφιλία, μείωση πληθυσμού. Πολιτισμική παρακμή. 
2012  – Ίδρυση του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης στη θέση  Άγιος Γεώργιος   (Βαμβακού).
2013– Λειτουργεί ξανά  το Δημοτικό σχολείο Αγ. Χαραλάμπους με 6 Μαθητές  και ο υδρόμυλος Κωσταβασίλη
2014 – Απόφαση  δημιουργίας πινακοθήκης στη θέση «χάνι Τυρολόγου».

Ανώνυμο-2

5X