Skip to content

Η Δημιουργία Πινακοθήκης

Έχει παρατηρηθεί ότι ο σχεδιασμός προγραμμάτων για τον πολιτισμό επικεντρώνεται κυρίως στη διαφύλαξη και συντήρηση της παλαιότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αναστηλώσεις παλαιών κτιρίων. Στον τόπο μας τα παλαιά κτίρια που ανακαινίζονται δεν εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες της σύγχρονης τέχνης. Οι σύγχρονες πολιτισμικές ανάγκες απαιτούν σχεδιασμό χώρων με καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, που να εντάσσονται στις πολιτισμικές ανάγκες της κοινωνίας του 21ου αιώνα και να στοχεύουν σε μεικτές καλλιτεχνικές δράσεις, ώστε να έχουμε κίνητρα για την ενασχόληση των νέων με τον πολιτισμό, ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας και ανάπτυξη τού λεγόμενου πολιτισμικού τουρισμού σε συνδυασμό με τα λαϊκά μνημεία και τα μνημεία της φύσης.

Η ύπαρξη της βασικής υλικής υποδομής, αλλά και του σημαντικού καλλιτεχνικού υλικού που διαθέτει το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης από δωρεές, μας οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μίας πινακοθήκης – πολυχώρου τέχνης.

Η προτεινόμενη θέση ανέγερσης δεν είναι τυχαία. Το Κάτω Αθαμάνιο της Άρτας είναι η γενέτειρα του εικαστικού και βασικού δωρητή Βασίλη Σταύρου ο οποίος προτείνει: “…να πάμε τον κόσμο εκεί που γίνονται πράγματα και όχι να πάμε τα πράγματα εκεί που υπάρχει κόσμος”. Εξ άλλου ένας χώρος στη θέση αυτή, καμωμένος με σωστές προδιαγραφές, θα μπορεί να αξιοποιεί και τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει ο ανοιχτός χώρος στη φύση.

Οι δωρεές

Για την δημιουργία της Πινακοθήκης και του Πολυχώρου τέχνης το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης διαθέτει :

  • Οικόπεδο 2000 τ.μ. επί της Ε.Ο. Άρτας –Τρικάλων, στη θέση “Χάνι Τυρολόγου” Κάτω Αθαμανίου, απο τη ζωγράφο και ιδρυτικό μέλος του φορέα Σοφία Σταύρου.
  • 80 μ³ ακατέργαστης ξυλείας, (όλο το βασικό δομικό υλικόπου απαιτείται για την ανέγερση του κτιρίου), από το Συνεταιρισμό του δάσους Αθαμανίου και Κάτω Αθαμανίου που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.
  • Συλλογή από 700 περίπου έργα (ζωγραφική, σχέδια, χαρακτικά)των καλλιτεχνών Βασίλη, Άννας και Σοφίας Σταύρου.
  • Συλλογή από περίπου 300 αυθεντικές μεταξοτυπίες αλλά και άλλα έργα, 70 και πλέον Ελλήνων καλλιτεχνών, που ο Βασίλης Σταύρου συλλέγει από το 1975.
  • Συλλογή απο 1000 επι πλέον μεταξοτυπίες για την υποστήριξη της βιωσιμότητας του χωρου.
  • Φωτογραφίες και videos, έργα επίσης του εικαστικού Βασίλη Σταύρου.
  • Έπιπλα και αντικείμενα, (καβαλέτα, εκμαγεία, κ.ά.), για την δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου.

Ο Πολυχώρος

Ο πολυχώρος που έχουμε σχεδιάσει είναι ένα σύγχρονο απλό διώροφο κτίριο, με συνολικό εμβαδόν 400 τμ περίπου με βασικό δομικό στοιχείο το ξύλο. Περιλαμβάνει τους απαραίτητους χώρους ώστε να μπορεί να στεγάσει ικανό αριθμό, αλλά και μεγάλου μεγέθους έργα τέχνης και επίσης να μπορεί να αξιοποιεί τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει ο ανοιχτός χώρος στη φύση. Θα είναι ένας χώρος ειδικός για εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις και καλλιτεχνικές δράσεις. Εφ`όσον ολοκληρωθεί θα υπάρχει αναψυκτήριο και πωλητήριο έργων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και  την οικονομική στήριξη και αυτονομία λειτουργίας του πολυχώρου.

Η όλη διαδικασία του έργου θα επιμεριστεί σε πέντε (5) φάσεις. Η Α΄ φάση περιλαμβάνει το σχεδιασμό του κτιρίου, την κοπή και προετοιμασία της ξυλείας, καθώς και την έκδοση της άδειας δόμησης. Η Β` φάση περιλαμβάνει την προετοιμασία του εδάφους και της έδρασης του κτιρίου. Στην Γ` φάση θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του ξύλου και η κύρια δόμηση του κτιρίου με την συναρμολόγηση των εξωτερικών δομικών στοιχείων. Η Δ` φάση θα αφορά στην τοποθέτηση των εσωτερικών δομικών στοιχείων και τη διαρρύθμιση του χώρου και στην Ε΄ φάση θα ολοκληρωθεί η αισθητική και η λειτουργικότητα του κτιρίου με την απαιτούμενη υποδομή για τις πολιτιστικές δράσεις εντός και εκτός του κτιρίου. Η ανέγερση του κτηρίου θα είναι χαμηλού κόστους, καθότι στηρίζεται σε προσφορές υλικών και σε εθελοντισμό και υπολογίζεται σε περίπου 60.000 ευρώ για τη βασική δόμηση, μέχρι δηλαδή και την Γ`φάση ανέγερσης.

Αίτημα υποστήριξης

Αγαπητοί μας φίλοι,

Βρισκόμαστε στο στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στα γραφεία της πολεοδομίας (αρ. αίτησης 132.876 – 25/11/2020) και υπάρχουν καθυστερήσεις χωρίς υπαιτιότητά μας. Η δημιουργία του πολυχώρου στηρίζεται κυρίως στη συνεισφορά και τον εθελοντισμό των φιλότεχνων φίλων μας.

Απευθύνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος να στηρίξετε οικονομικά ή με προσφορά υλικώ και υπηρεσιών την προσπάθεια αυτή και να μπείτε κι εσείς στην ομάδα των φίλων ευεργετών του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης. Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε και έχουμε τη δυνατότητα, η κάθε υποστήριξή σας να έχει και ανταποδοτικό χαρακτήρα, με πίνακες που διαθέτουμε για το σκοπό  αυτό. Το έργο που έχουμε σχεδιάσει θα ανήκει σε όλους μας και θα μείνει παρακαταθήκη ως πολιτισμική αξία για τις επόμενες γενιές.

  • Το έργο, με τη βοήθεια των φίλων, ήδη το ξεκινήσαμε, έχει αρχίσει και προχωρεί … βοηθήστε κι εσείς με τη συνεισφορά σας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να το ολοκληρώσουμε και να κάνουμε ένα ωραίο δώρο στα παιδιά μας!
  • ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ-ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ του Αθαμανικού κέντρου τέχνης με μία εφ` άπαξ συνεισφορά ή με μια πάγια εντολή μικρής μηνιαίας κατάθεσης.
  • Για συνεισφορά: Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR26 0171 296000 6296 136386 229
  • Για διευκρινήσεις: Τηλ. 2681096002 – 6984177294, E-mail: athamaniko @ gmail.com