Διοργανώθηκε εφέτος, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, απο κοινού με το Σύλλογο Φίλων Α.Κ.Τ. (Σ.Φ.Α.Κ.Τ.) η 3η εικαστική συνάντηση στο Κάτω Αθαμάνιο με θέμα: “Η τέχνη του ψηφιδωτού-Γιάννης Κολέφας”. Ήταν αφιερωμένη στο σημαντικό Ηπειρώτη καλλιτέχνη και δάσκαλο του ψηφιδωτού Γιάννη Κολέφα (1927-1986). Μέρος της εκδήλωσης υπήρξε η σύνθεση-κατασκευή ψηφιδωτού απο τους εικαστικούς Ηρακλή Τσάγκα και Βασίλη Σταύρου στον αύλειο χώρο, όπου δημιουργήθηκε μικρό υποτυπώδες εργαστήρι για τις τεχνικές του ψηφιδωτού.
Σταυροσκιάδι- Πωγωνιανή-Δολό.
Κλείσαμε το αφιέρωμα Γιάννη Κολέφα με επίσκεψη στο ομώνυμο “Μουσείο Γ. και Ν. Κολέφα” στη Πωγωνιανή, καθώς και στη γεννέτειρά του, το Σταυροσκιάδι, όπου επισκεφθήκαμε την οικία Κολέφα και το εργαστήρι ψηφιδωτού της οικογένειας. Ευχαριστούμε τις Κυρίες Κάτια και Όλγα Κολέφα για την ευγενική παραχώρηση των έργων της έκθεσης, την εγκάρδια φιλοξενία και τη σπουδαία ξενάγηση στο εργαστήρι τους, στο μουσείο, αλλά και στο μοναδικό γειτονικό Δολό.
Γιάννης Κολέφας (1929-1986)
Με ατομικές, ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, αλλά και δημοσιεύσεις για την τεχνική και την αποκατάσταση του ψηφιδωτού, ο Γιάννης Κολέφας με τις γνώσεις, την αγάπη και την αφοσίωση που τον διάκρινε, ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε την τέχνη του ψηφιδωτού στην γενέτειρά του, την Ελλάδα. Γεννημένος το 1927 στο χωριό Σταυροσκιάδι Πωγωνίου στην Ήπειρο, ο Γιάννης Κολέφας αποφοιτά από το εργαστήριο ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Το 1965 διορίζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, ως ο μοναδικός υπεύθυνος για την συντήρηση και διάσωση των Βυζαντινών ψηφιδωτών που βρίσκονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει στη Σχολή Συντηρητών του Βυζαντινού Μουσείου και το 1974 διορίζεται καθηγητής ψηφιδωτού στην Α.Σ.Κ.Τ. Πέθανε το 1986.